Voor de agrarische natuurvereniging Wierde & Dijk verzorg ik de nieuwsbrieven. De nieuwsbrief kreeg recent een facelift. Met een nieuwe opzet, andere rubrieken en een frisse en moderne vormgeving. In de meest recente editie komt… Lees meer
Jaarverslagen Het Groninger Landschap
Dankzij pionieren, strijd en vastberadenheid, door mensen met hart voor het landschap, beheert Het Groninger Landschap inmiddels maar liefst 8.000 hectare Groningse natuur en cultuur. Vanaf 2014 schrijf ik jaarlijks een groot deel van het jaarverslag. Klik hier voor een overzicht.
Ruimtelijk oog (MilieuMagazine)
Natuurbescherming vraagt een goede monitoring, maar dat is vaak kostbaar en arbeidsintensief. Gevolg is dat beleid regelmatig achter de feiten aanloopt. Aardobservatiedata kan uitkomst bieden: hierin ligt een schat aan informatie besloten, zeker in combinatie met machine learning. Monitoring vanuit de ruimte blijkt voor allerlei doeleinden een eyeopener. Artikel in MilieuMagazine.
Lees verder “Ruimtelijk oog (MilieuMagazine)”Gebiedsvisies Natuurmonumenten
Natuurmonumenten maakt voor elk natuurgebied om de achttien jaar een gebiedsvisie, waarin de toekomstige ontwikkeling van het gebied en het beheer worden beschreven. Afgelopen jaar werkte ik als eindredacteur mee aan drie nieuwe visies voor het Uithuizerwad, de landgoederen van Eelde-Paterswolde en het Norger Esdorpenlandschap. Ook schreef ik de publieksfolders, zoals deze folder over Eelde-Paterswolde.
Begin 2021 verscheen de gebiedsvisie ‘Kardinge geeft!’. Om het natuurgebied mooier, groter en natuurlijker te maken, gaat Natuurmonumenten de komende tijd met acht speerpunten uit de gebiedsvisie aan de slag. De publieksversie kun je hier te vinden. De gehele gebiedsvisie lezen? Deze vind je hier.
Lees verder “Gebiedsvisies Natuurmonumenten”Lessenaars in het veld
In de natuurgebieden en bij het erfgoed plaatst Het Groninger Landschap lessenaars om bezoekers te informeren. De afgelopen twee jaar schreef ik teksten voor diverse lessenaars, onder meer bij het Bezoekerscentrum Reitdiep ten noorden van Groningen, Wierdebegraafplaats in Wierum, de Midwolder Bouwten in Midwolda en het Zeven-sloten-tegelijk-pad. Binnenkort verschijnen vijftien lessenaars bij historische molens.
Lees verder “Lessenaars in het veld”Betere kwaliteit van afvalstromen
Een circulaire economie vraagt meer focus op kwaliteit. Afvalscheiding loont alleen wanneer het materiaal daadwerkelijk wordt hergebruikt. Over de kwaliteit van afvalstromen verscheen een serie van zes artikelen op de website van de Vereniging Afvalbedrijven.
Lees verder “Betere kwaliteit van afvalstromen”Vijftig jaar Lauwersmeer
Het Lauwersmeer bestaat vijftig jaar. Dat er nu een belangrijk natuurgebied ligt, was destijds niet de bedoeling. De natuur moest overwonnen worden. Intussen is de kijk op natuur gekanteld. Tegenwoordig koesteren we de laatste restanten. In gesprek met boswachter Jaap Kloosterhuis over vijftig jaar Lauwersmeer.
Lees verder “Vijftig jaar Lauwersmeer”DISCLOSE: zeebodemnatuur in kaart brengen
Voor DISCLOSE, een vierjarig onderzoeksproject dat de zeebodemnatuur van de Noordzee met een nieuwe methode in kaart brengt, verzorg ik de nieuwsbrieven. Het project is een samenwerking van de TU Delft, Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), Rijksuniversiteit Groningen en Stichting De Noordzee.
Lees verder “DISCLOSE: zeebodemnatuur in kaart brengen”Zes Groninger gebiedsfolders
Het Groninger Landschap brengt zes gebiedsfolders uit die bezoekers wegwijs maken in haar natuurgebieden. De folders bestaan uit een grote kaart van het gebied, waarop de terreinen, het cultureel erfgoed en de voorzieningen staan aangegeven. Wat zijn de beste plekken om te wandelen of fietsen? Waar mag de hond mee? Welke natuuravonturen zijn te beleven? In het najaar van 2017 verschenen twee folders over het Westerkwartier en Landgoed Ennemaborg. In 2018 kwamen folders over de Waddenkust, het Reitdiep en het Hunzedal uit. In 2020 verschijnt de folder van de Dollard.
Koers op kringlooplandbouw
Het circulaire gedachtegoed – al gemeengoed binnen de afval- en milieusector – bereikt nu ook de Nederlandse landbouw. Begin september plaatste Carola Schouten, minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit, haar stip op de horizon: kringlooplandbouw in 2030. Onderwijl dendert de landbouwtrein door. Hoe de wissel om te zetten?
Lees verder “Koers op kringlooplandbouw”Groninger kerknatuur
Het Hogeland staat bekend om haar eeuwenoude kerken. Rondom de torenspitsen liggen vaak fraaie kerkhoven. Het klinkt misschien macaber, maar juist op deze kerkhoven bruist het van het leven. Ransuilen, spechten, oude bomen, zeldzame muurvarens: kerkhoven blijken echte natuurhotspots. Met Albert-Erik de Winter van Landschapsbeheer Groningen zoeken we de Groninger kerknatuur op.
Lees verder “Groninger kerknatuur”