Lesprogramma over Zoogdieren

Vanaf dit voorjaar gaat Het Groninger Landschap scholen langs met een zoogdierenles. Zoogdieren zijn razend populair. Een heleboel opgezette zoogdieren gaan mee de klas in, waaronder een zeehond, bever, reekalf, otter, muis, vleermuis en egel. De dieren maken de natuur tastbaar, spannend en verrassend. De kinderen mogen ook echt aan de beesten zitten.Het programma is ontwikkeld door Saskia Oosterhoff en Addo van der Eijk.

IMG_6129

Kaart van Groningen
De les begint met een grote kaart van Groningen op de grond, waar de leerlingen omheen gaan zitten. Tijdens de inleiding zetten de leerlingen de dieren neer op de plek waar ze leven. Aan het eind staat de kaart vol: de bever bij het Zuidlaardermeer, de zeehond bij Breebaart, de egel in de buurt van de school.zoogdierenles1

Zoogdierenpaspoort
Na de kaart werken de leerlingen aan het Zoogdierenpaspoort. Elk groepje kiest een opgezet zoogdier uit, die ze gaan bestuderen. De kinderen gaan actief aan de slag. Met het opmeten van het zoogdier, het natekenen, het ontdekken wat het beest eet, waar hij leeft en welke sporen hij achterlaat. Laatste onderdeel van de les is een quiz. Bij elke vraag moeten ze naar het juiste antwoord rennen.

Zoogdierenles2

Artikel Golden Raand
Over de zoogdierenles schreef Addo van der Eijk een artikel in de Golden Raand. Klik hier om het artikel te lezen: Zoogdieren zijn echt cool.